Den 21 maj samarbetade tillgänglighetsgruppen.se och HSO Skåne på en besiktning av de nya pågatågen som de rullat in på Malmö c.

Tåget var väldigt fint och representanter från pågatågstrafiken visade oss den nya avdelningen för rullstolsburna. Denna fanns längst in i kortändan av vagnen. Tre stolplatser varav en stol hade plats bredvid att ställa rullstolen. Platserna var vända mot varandra med ett litet bord mellan. Mkt trivsamt och avskild plats. Vid ena stolen fanns en larmknappen om man ville påkalla tågmästaren. Jag påpekade att jag på väggen under fönstret vill ha några skyltar, dels en med symbolen rullstol och den andra med symbolen synskadad

Toaletten var precis bredvid och skjutdörren öppnas elektroniskt med en knapp. Väl inne stänger man med en knapp och låser med en annan knapp under och en liten röd lampa lyser. Detta är väldigt svårt att se om dörren är låst eller inte så jag föreslog tal i knappen "dörr låst, dörr öppnas osv"
Själva toaletten var väl planerat med automatiskt vatten i kranen tvål osv

Stolarna som jag nämnde tidigare är av skinn.

I rullstol vill man sitta mot en vägg som är mot färdriktningen om en inbromsning sker.
Ett Öresundståg färdas i båda riktningarna beroende på destination.
Därför vill vi att det ska gå att byta plats på rullstolsplatsen beroende på färdriktningen tåget har.

Rullstolsplatsen saknar ett fast handtag eller räcke att hålla fast sig i under färd. Vilket är önskvärt under skakiga färder och inbromsningar.

En el-rullstol eller permobil kommer inte in på toaletten.

Bordet vid rullstolsplatsen ska till hälften vara vikbart för att personer med funktionshinder skall kunna komma in och ut.


*